Zdrava hrana, prehrana | sadne jedi, deserti, sokovi, zelenjavne jedi, presna hrana


Kuharska knjiga NAJBOLJŠE IZ OBEH SVETOV združuje presni svet s klasično kuhinjo. Je prva kuharska knjiga te vrste. Na eni strani imamo številne kuharske knjige, ki  zadovolijo le okus, o zdravju bolje, da sploh ne govorimo, ko beremo številne recepture za praženje, pečenje, dušenje in druge načine uničevanja encimov in vitaminov. Na drugi strani so ekstremne 100% presne kuharice, ki pridejo v poštev le manjšini presnih entuziastov. Ta knjiga je most med obema svetovoma. Presnojedci bodo navdušeni nad bilijantnimi kombinacijami, vegetarijanci bodo od veselja nad novimi odkritji skakali v zrak, vsejedcem pa bo odprla oči, da bodo od navdušenja zavijali z njimi.

‘Kaj pa naj potem jem?” je večno vprašanje, ki mi ga zastavljajo moji bralci. Najboljše iz obeh svetov je bila ustvarjena prav za vas dragi bralci. Čeprav v Medcini Narave priporočam 90% presno prehrano, se iz lastnih izkustev zavedam, da to ni lahko. Ljudi, ki lahko živijo presni življenjski slog je zelo malo, večina jih razume, da bi bilo tako najbolje za njih, a jih navade in okolica pogosto odvlečejo spet na drugo stran. Statistično gledano je 90% presnojedcev nekje med obema svetovoma, za njih je ta most, da lažje prečkajo skušnjavo. Veliko je tudi ljudi, ki ne želijo jesti samo presno hrano, še vedno pa želijo na krožniku zdravo hrano. Kaj zdaj? Potem je tu ogromno ”dietetičnih nomadov”, ki se selijo iz ene diete na drugo. Raziskovalni duh je koristen, če nekega dne najdejo resnico, če najdejo svoj pravi življenjski slog. Verjamem, da vas bo v kuharici Najboljše iz obeh svetov veliko našlo kar iščete.
 
Knjiga bo v veliko pomoč tudi tistim, ki se z zdravo prehrano ukvarjajo le od časa do časa, ali tistim, ki so ponesreči vtipkali nekaj besed in se ”ponesreči” znašli na tej strani.  Vsem vam je namenjena knjiga, ki vam je mar za vaše zdravje, vsem, ki želite dobro jesti in piti, vsem vam je namenjena knjiga, ki združuje načela zdrave prehrane z gurmanskimi užitki.

Kako torej kuhati zdravo in okusno? Kar je surovo užitno ne uničujemo s toploto v nobenem primeru in nikoli, le kar surovo ni dobro skuhamo, a gledamo, da je odstotek presne hrane v jedi visok (50-90%). Grah in krompir ne moremo jesti v surovem stanju, a zakaj bi zaradi tega v istem loncu uničevali še špinačo, korenje, čebulo in paradižnik? Skuhamo ju posebej in potem združimo s presno zelenjavo; da jed ni popolnoma prekuhana, temveč optimalno presna. Najboljše iz obeh svetov nam odpira oči – ničesar se nam ni treba odreči, pri pripravi jedi moramo uporabiti le malo kulinarične spretnosti in bistroumnosti. Večina receptov v knjigi je stoodstotno presnih, nekaj receptov je optimalno presnih in večina je primernih za vegane. Vsak naj izbere recepte po svojem okusu, da bi le širša množica ljudi zakorakala po avtocesti zdrave hrane.

Skrivnost je v pravih kombinacijah, skrivnost v pravih razmerjih sestavin, skrivnost v začimbah in načinu priprave, v končni obliki, v načinu serviranja. Vsi vi ste lahko veliki mojstri zdrave kulinarike. Naj vam pokažem kako.

Rate this post