Plus za TAMPON!


Primeren za potovanja v avtomobilu, na ladji, v letalu, očesu prijetnejši pri oprijetih oblačilih, edina rešitev za poletno kopanje, lahko jih shranimo tudi v najmanjšo torbico…Potrebujete še kakšen razlog za uporabo tampona?

Vprašanje je – vložki ali tamponi! Zaradi poletja, vročine, prebivanja časa na plaži, kopanja, oprijetih oblačil in morda intenzivnejšega ukvarjanja z športom, bodo mnoge ženske v tem času leta, ob tistih dnevih v mesecu, raje izbrale tampone. Vsekakor to ne bo napačna odločitev. Tampon je v poletnih mesecih nepogrešljiv (vsekakor, če se želite v tistih dneh kopati). Komercialno zasnovan leta 1934 v ZDA, je še danes popolnoma varna rešitev vsake ženske za vzdrževanje higiene v obdobju menstruacije. Ženske pravijo, da jim tamponi, bolj kot vložki, dajejo občutek svobode, predvsem na potovanjih v avtomobilu, na ladji, v letalu. Zaradi svobode gibanje je zelo priljubljen tudi pri športnicah. 

NE BO PRETRGAL HIMENA

Tampone, prav tako kot vložke, je potrebno ob odgovarjajoči higieni (umivanje rok pred in po uporabi) zamenjati na vsake štiri ure.

Nekatere ženske, posebej mlada dekleta, ne uporabljajo tamponov zaradi strahu, da jim ne pretrga himena. Ta strah je odveč, saj je himen pri večini žensk zelo prožen in ga tampon ne more pretrgati. Seveda je tampon potrebno pazljivo vstaviti in izbrati odgovarjajočo velikost, saj obstajajo manjši in večji tamponi. Kakšnega bo katera ženska izbrala, je odvisno od jakosti krvavenja, pa tudi od tega ali je ženska že rodila ali ne. Napačno je mišljenje, da tampona ne morejo uporabljati spolno neaktivne ženske. Vendar je resnica, da glede na način vstavitve v nožnico, tampon bolj odgovarja spolno aktivnim ženskam. Obstaja ena majhna izjema pri uporabi tampona – ponoči, še posebej kadar so krvavitve močnejše, je varnejše in bolj enostavno uporabljati navadne higienske vložke.

KUPUJTE KVALITETNE

Neutemeljen je strah, da bi se nitka, z katero se tampon odstrani, lahko pretrgala, tampon pa bi ostal v nožnici sl.wikipedia.org. Današnji kvalitetni tamponi so zasnovani tako, da je nitka večkrat ovita v samem tamponu in bi bila potrebna izjemna moč, da bi jo pretrgali, veliko večja od tiste, ki jo potrebujete za odstranitev tampona.

Tamponi ne vplivajo na hormonsko ravnovesje in ne na trajanje menstruacije, prav tako ni nobene ovire za njihovo uporabo po kakšnih ginekoloških posegih. Kljub temu, bo večina zdravnikov, svetovalo ženskam, ki so imele ginekološki poseg (kot tudi po porodu), da zaradi možnih komplikacij, uporabijo bombažne vložke.

Da bi se izognili kakršnemukoli neprijetnemu presenečenju, vedno kupujte kvalitetne tampone, oziroma tiste, narejene izključno iz zdravih, naravnih materialov, ki ne vsebujejo nikakršnih škodljivih snovi. In še nekaj, za razliko od nekaterih (nekvalitetnih!) vložkov, tamponi ne nadražijo notranje strani stegen! In to, da skupaj z njimi, večerna obleka in lepo perilo bolje pristajata – vsaka ženska že tako ve.

REDNO JIH MENJUJTE

Zadeva z tamponi je zelo enostavna, v kolikor se držite enega (najpomembnejšega) pravila peto. Tampone je potrebno redno menjavati – vsake tri do štiri ure, poleti celo bolj pogosto! Namreč, v kolikor jih ne menjujete dovolj pogosto, obstaja tveganje, pa čeprav minimalno, za nastanek sindroma toksičnega šoka (TSS). To je resno, vendar na srečo danes zelo redko stanje, ki ga lahko izzove uporaba tamponov. Povzročijo ga strupene snovi, ki jih proizvaja bakterija stafilokok. Stanje je podobno gripi, prične se z visoko temperaturo  in bolečinami v mišicah, bruhanjem in drisko, lahko se pojavijo tudi izpuščaji na koži. V kolikor zaznate katerega od teh motenj, obvezno odstranite tampon iz nožnice in se posvetujte z zdravnikom. Vsekakor mu povejte, da imate menstruacijo in da ste uporabljali tampone.

Rate this post