Nega ustnic


Veter, sonce, suhi zrak pa tudi mraz neusmiljeno izsušujejo tanko in izrazito občutljivo kožo ustnic, zato se mnoge ženske pogosto pritožujejo nad suhimi in popokanimi ustnicami. Pa poglejmo nekaj nasvetov svetovnih eksperimentov.

Popolne ustnice so polne a ne toliko, da s svojo polnostjo izstopajo od preostalega obraza, dolžina pa je dvakrat daljša od širine.

BAROMETER LEPOTE

Na vso srečo, obraza ne polepšajo samo idealne ustnice temveč tudi pravilno negovane. Ustnice govorijo o nas še preden spregovorimo. Iz njih se namreč lahko razbere kaj in koliko vemo o negi ter kako skrbimo za najbolj občutljivi del našega obraza. Ustnice so ena od najranljivejših in najobčutljivejših delov telesa, vendar je nemilostno izpostavljamo vetru, soncu, mrazu…zato se mnoge ženske pogosto pritožujejo nad suhimi in popokanimi ustnicami. Koža na ustnicah je veliko tanjša, kot na drugih delih obraza. Je tako tanka, da se da skozi njo razbrati krvne žilice, zaradi česar so ustnice rdeče barve. Ob tem ne vsebuje lojnic, ki so potrebne za gradnjo in ohranjanje obrambnega hidrolipidnega sloja kože, ki jo ščiti pred izsušitvijo. Vsebuje le malo rjavega pigmenta melanina, ki koži daje barvo in jo ščiti od nevarnih sončnih žarkov. Zato je potrebno ustnice skrbno, nežno in vztrajno negovati od jutra do večera.

Voda in sadje

Razen zunaj, je ustnice potrebno negovati tudi znotraj, saj bi se naj ustnice obnašale kot gobe: ko dobijo dovolj vode se napolnijo in postanejo mehke. No, če vodo izgubljajo, se stanjšajo in postanejo suhe. Zato se 8 kozarcev vode dnevno smatra za pravilno formulo za ohranjanje zdravja in lepote ustnic.

Jejte tudi čim več svežega sadja in zelenjave bogate z antioksidantni vitamini A, C in E, ki varujejo občutljivo kožo ustnic pred poškodbami in predčasnim staranjem. Redno uporabljajte tudi olivno olje ter druga živila z omega 3 mastnimi kislinami, ki preprečujejo izsuševanje, izboljšujejo vlaženje krepijo kožo.

NANESITE BALZAM

Zjutraj tako po umivanje in nanašanju kreme na obraz, na še vlažne ustnice v tankem sloju nanesite enega od naravnih balzamov za nego ustnic. Najbolje je balzam na bazi propolisa, aloe vere ali olja jojobe, ki so bogati z vitaminom E in maščobami, ki ščitijo, hranijo in preprečujejo izsuševanje kože. Balzam nanesite tudi tekom dneva, vsaj vsaki 2 uri. Posebno pozornost posvetite kotičkom ustnic kjer je koža sklona pokanju in ji je potrebna večja mera zaščite.

DODAJTE VITAMIN E

Izrazito suhe ustnice negujte tudi z dodajanjem “čistega” E vitamina. No, namesto, da ga popijete, prerežite kapsulo tega vitamina in vsebino pazljivo nanesite na ustnice. Lahko uporabite tudi t.i. priročno varianto – olivno olje, ki prav tako zmehča in ščiti ustnice pred pokanjem. Olje najprej zagrejte, da je mlačno in z vatirano palčko nanesite na ustnice.

ZAŠČITA PRED SONCEM

Ob sončnih dnevih, vsaj pol ure preden greste od doma, na ustnice in kožo okoli njih nanesite zaščitno kremo z SPF 15 ali več. Razen tega da izsušuje ustnice, je sonce med najpogostejšimi povzročitelji predhodnega staranja kože okoli ustnic, zato “navaden” balzam, brez UV zaščite ni dovolj. Med bivanjem na soncu, zaščitno kremo nanašajte vsako uro.

NE LIŽITE USTNIC

Ženske pogosto mislijo, da z oblizovanjem lahko navlažijo in zaščitijo ustnice pred izsuševanjem in pokanjem. Resnica je, da slina kratkotrajno vrača vlago, vendar na dolgi rok naredi več škode kot koristi, ker vsebuje prebavne encime, ki poškodujejo in zmanjšajo obrambno sposobnost kože. Zato ne ližite ustnic, temveč takoj, ko občutite blako zategovanje, na ustnice nanesite balzam.

PILING PO POTREBI

Svetovni dermatologi svetujejo ženskam z zelo popokanimi ustnicami, da jih “spravijo v red” z enim do dvemi pilingi na mesec. Nekateri dermatologi za piling ustnic priporočajo enak preparat, ki ga ženska koristi za piling obraza. Običajno so to AHA, oziroma sadne kisline, ki istočasno odstranjujejo odmrle celice z površine kože ter vračajo vlažnost in pospešujejo njeno obnavljanje. No, te kisline lahko izzovejo draženje ustnic in kože okoli ustnic, zato se ta tretman ne priporoča ženskam z občutljivimi in nadraženimi ustnicami.

STOP MAT ŠMINKAM

Mat šminke so bogate z pigmentom, zato dobro prekrivajo ustnice, vendar jih ni dobro pogosto uporabljati. Razen tega, da vpijajo svetlobo, zaradi česar optično zmanjšajo volumen, so te šminke običajno izrazito suhe, zato “črpajo” vodo, z čimer povečajo občutek zategovanja in suhosti ustnic. Dermatologi zaradi tega priporočajo hidratantne šminke, ki vlažijo ustnice in običajno vsebujejo tudi glicerin ali vitamin E, ki jih ščiti pred izgubo vlage in poškodbami. Danes si tudi pri nas lahko kupite t.i. negovalno šminko. Takšna šminka istočasno neguje ustnice kot balzam in jim daje željeno barvo in sijaj. Te šminke vsebujejo matični mleček, ki pospešuje celično obnovo in karitejevo maslo, ki pospešuje celjenje popokanih ustnic.

EKSTREMNE MERE

Posebna zgodba so povečane ustnice. Takšne zahtevajo posebne balzame za nego ustnic.

HIALURONSKA ZAŠČITA

Glavna sestavina balzama za zaščito povečanih ustnic je hialuronska kislina. Nekateri strokovnjaki enake preparate za nego ustnic in kože okoli njih priporočajo ženskam, ki imajo 40 ali več let, saj hialuronska kislina učinkovito zapolnjuje gubice in s tem pripomore k mlajšemu videzu ustnic in kože okoli njih.

Rate this post