Krvavenje po spolnem odnosu


Pojav krvi po spolnem odnosu, je redko znak za alarm in je le včasih pokazatelj kakšne motnje. Poglejmo nekaj najpogostejših vzrokov. Po spolnem odnosu, nekatere ženske opazijo znake krvavenja iz nožnice. Strah je odveč, saj navadno gre za povsem normalen pojav in le redko je pojav krvi lahko znak, za kakšno motnjo, ko je potrebno opraviti ginekološki pregled. Poglejmo si majhen vodič, skozi najpogostejše vzroke krvavenja med in po spolnem odnosu. 

  • Prvi odnos

Prvi spolni odnos je lahko pospremljen z krvavenjem. Vzrok je pretrganje himena (deviške kožice), tanke membrane, ki ločuje zunanje spolovilo od nožnice. Ta membrana je običajno brez občutka, zato njeno pretrganje običajno ni boleče. Krvavitev preneha sama od sebe, brez kakšnih posledic ali komplikacij. 
V kolikor po prvem spolnem odnosu opazite krvavitev, se vam ni potrebno bati ali kakorkoli ukrepati. Dovolj je, da vzdržujete normalno higieno. V kolikor krvavitev ne preneha, se posvetujte z ginekologom,  saj najverjetneje govorimo o kakšni motnji in ne samo o pretrganju himena https://sl.wikipedia.org/wiki/Coitus_interruptus.

  • Pred menstruacijo

Eden od pogostih vzrokov pojave krvi po spolnem odnosu je približevanje menstruacije (dan do dva). To je povsem normalne pojav in ni vam potrebno biti v skrbeh.

  • Prvi meseci nosečnosti

Čeprav med nosečnostjo ni menstruacij in ovulacij, spolni odnosi ne smejo nikdar izzvati krvavitev. Vsaka krvavitev predstavlja nevarnost pred izgubo ploda, zato jo moramo vzeti zelo resno. Včasih krvavitvam ne pripisujejo velikega pomena, saj je nosečnost, zlasti v prvem mesecu, lahko neopažena. Zaradi tega je pomembno, da ne zanemarjamo takšnih pojavov. 
V kolikor se pojavi nevarnost pred izgubo ploda, je potrebno prekiniti z spolnimi odnosi, mirovati in biti pod strogim zdravniškim nadzorom. Zaradi večje varnosti in spremljanja nosečnosti, lahko zdravnik priporoča tudi bivanje v bolnišnici.

  • Širitev žil v nožnici

Med nosečnostjo, čeprav redko, lahko pride do širitev žil v nožnici, ki med spolnim odnosom lahko popokajo in krvavijo. Obrnite se na zdravnika, ki bo krvavitev ustavil. Priporoča se mirovanje in prekinitev spolnih odnosov sl.wikipedia.org.

  • Vaginitis 

Povzročitelji vaginitisa (vnetja nožnice) so številni mikroorganizmi , od protozoe (npr. trichomonasa) do glivic, še posebej kandida. Zaradi vnetja nožnice, se lahko med spolnim odnosom pojavi krvavitev. Vaginis je navadno povezan z vnetjem bližjih organov. 
Vsekakor pojdite na pregled k ginekologu in se strogo držite navodil, ki vam jih postavi v zvezi z zdravljenjem in vzdrževanjem osebne higiene. Zdraviti je potrebno oba partnerja, saj moški, čeprav nima nikakršnih simptomov, lahko prenaša infekcijo. Nujno potrebno je prekiniti spolne odnose. Terapija je odvisna od povzročitelja infekcije, najpogosteje pa zdravljenje poteka z vaginalnimi tabletami, kremami in tekočinami za izpiranje.

  • Ranice na maternici

Gre za spremembo tkiva enega dela materničnega vratu, zato lahko, med spolnimi odnosi pride do krvavitev. Običajno ta sprememba nastane zaradi spuščanja sluznice cervikalnega kanala, na zunanji del materničnega vratu in zelo pogosto, kot posledica poroda. 
Kadar je ranica vzrok obilnega krvavenja po spolnem odnosu, lahko zdravnik predlaga “žganje” z eno od naslednjih tehnik: diatermokoagulacijo, kriokoagulacijo ali laser terapijo. Najpogosteje se uporablja diatermokoagulacija: zahvaljujoč malim električnim šokom , se uničuje spremenjeno tkivo, ki se po 30-60 dneh nadomesti z naravnim sl.wikipedia.org. Kriokoagulacijo je neboleč postopek z tekočim dušikom, ki se z pomočjo sonde nanaša na ranico. Z laser terapijo, pa delujemo na spremenjeno tkivo, zahvaljujoč visokim temperaturam.  Pred odpravljanjem ranice, se je potrebno vzdrževati spolnih odnosov in za intimno higieno uporabljati proizvode, ki jih je priporočal zdravnik.

  • Genitalni herpes

Pripada boleznim, ki se prenašajo po spolnih poteh, povzročata pa ga dve vrsti herpes virusa. Bolezen se prične z vnetjem sramnih ustnic, ki otečejo, pojavi se občutek srbenja in neugodnosti. Virus herpesa je odgovoren tudi za pojav mehurčkov na zunanjih genitalnih organih , ki pokajo in takrat postanejo nalezljivi. V tej fazi bolezni, se lahko pojavi svojevrstno krvavenje med spolnim odnosom.
Bolezen ni ozdravljiva, simptomi pa izginejo približno po 20 dneh. Herpes se lahko ponovno pojavi, še posebej v stresnih obdobjih, ko je zmanjšan imunski sistem organizma.
Popolno ozdravljenje je nemogoče, vendar pomagajo protivirusna zdravila in mazila za lokalno uporabo. 
Glede na to, da je bolezen neozdravljiva, je tukaj zelo pomembna preventiva (uporaba prezervativov), še posebej pri tveganih odnosih. Že okužena oseba, se mora vsekakor vzdržati spolnih odnosov, vse dokler simptomi (mehurčki in ranice) dokončno ne izginejo.

  • Polip

Polipi so večinoma benigni (nenevarni) izrastki, najpogosteje v maternični votlini (endometrija)  ali na materničnem vratu. Pogosto ni znakov njihove prisotnosti, vendar lahko občasno izzovejo krvavenje med spolnimi odnosi. Ko jih enkrat odkrijemo, jih je najbolje odstraniti in jih histološko pregledati. Navadno se priporoča tudi pregled tkiva endometrija (maternične sluznice), saj je polip včasih samo viden znak tvorbe, ki se razvija v notranjosti maternice.

  • Fibrom

Fibrom je zelo pogost benigni (nenevarni) tumor maternice. Sestavljen je iz vezivnega tkiva, redko se pojavi samo eden, običajno jih je več. Lahko povzroča bolečine in kravenje, ne samo med spolnimi odnosi, temveč tudi spontano. 
Fibrom se diagnosticira z ginekološkim pregledom in ultrazvokom. Zdravi se ga lahko z zdravili ali z kirurškim posegom, odvisno od simptomov, ki niso vedno sorazmerni z velikostjo fibroma: včasih so lahko mali fibromi neugodnejši od tistih večjih.

Rate this post